Apple satelitska komunikacija spasila izgubljenog čovjeka na Aljasci

Iako je nova funkcionalnost ograničena na SAD, Kanadu i uskoro u odabranim zemljama u Evropi, njenoj upotrebi se niko ne raduje. S druge strane, sve bezbjednosne funkcije generalno su kao padobran – ne razmišljate da su vam potrebne, dok vam zaista ne zatrebaju.

U svakom slučaju Emergency SOS je funkcionalnost koja omogućava komunikaciju preko satelita u hitnim slučajevima kada nema mobilne ili Wi-Fi mreže u dometu i moguća je na iPhone 14 seriji. U izvještaju Odjeljenja za javnu bezbjednost Aljaske navodi se da je 1. decembra vozač motornih sanki bio izgubljen i da su ga spasili vojnici nakon što je aktivirao Emergency SOS funkciju na svom iPhone 14, piše 9to5Mac.

U izvještaju se navodi da je Apple centar za hitne slučajeve kontaktirao odjeljenje za potragu i spasavanje Aljaske, sa tačnim GPS koordinatama izgubljenog čovjeka. Tim od četiri dobrovoljca je potom poslat kako bi spasao čovjeka.

Nova Apple Emergency SOS funkcija trenutno je dostupna u SAD i Kanadi za Apple korisnike i očekuje se da će se proširiti u Evropu, tačnije u Francusku, Njemačku, Irsku i Veliku Britaniju do kraja godine.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI