Asteroid prošao pored Zemlje bliže nego komunikacijski sateliti

Astronom Toni Dan je objavio simulaciju asteroida te kako bi Zemlja izgledala ako bi se posmatrala s ove svemirske stijene. Asteroid je prvi put uočen tek kada je prošao najbliže Zemlji, odnosno kada je bio na udaljenosti od 21.000 kilometara. Inače, komunikacijski sateliti kruže oko planete na većoj udaljenosti, odnosno na 35.786 kilometara. Ovaj asteroid je označen kao 2022 YO1.

Zbog blizine Zemlji je 2022 YO1 označen kao NEO (Near Earth Object) te bi tokom budućih orbita mogao pogoditi našu planetu. Tokom sljedeće orbite bi mogao proći pored Zemlje na udaljenosti od svega 5.439 kilometara i to tačno dvije godine od dana kada je prvi put uočen.

Ovo je šesti asteroid koji je na listi onih koji su bili najbliže Zemlji ove godine. Takođe, sedam od 50 onih koji su bili najbliži planeti posmatrani su ove godine. To samo pokazuje koliko napreduje istraživanje neba.

Asteroid nije velik, širok je četiri metra, a čak i da krene prema Zemlji, vjerovatno bi potpuno sagorio u atmosferi. Pretvorio bi se u vatrenu kuglu koja ne bi pala na tlo.

Astronomi nastavljaju tražiti ogromne asteroide koji su potencijalne „ubice planete“, a koji bi mogli ići prema nama. Kako bi se povećao kapacitet traženja, američka svemirska agencija NASA planira lansirati novi teleskop Near Earth Objects Surveyor, koji će „loviti“ asteroide i komete koji predstavljaju rizik po Zemlju.

Ovaj teleskop će tražiti asteroide prečnika 140 metara i veće, a lansiranje je planirano za 2028. godinu. Očekuje se da će otkriti 90 odsto asteroida pomenute veličine za manje od deset godina.

Motivisana uspjehom svoje DART misije, NASA vjeruje da može lansirati sistem odbrane planete ukoliko neki asteroid bude predstavljao prijetnju, koji će ga skrenuti s putanje prema Zemlji.

Kina takođe razvija svoj sistem odbrane planete.

BONUS VIDEO:


aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI