Božićni govor najnaprednijeg robota na svijetu ostavlja bez teksta

Jedan od najnaprednijih svjetskih AI robota u svom božićnom govoru pričao je o temama koje su obilježile ovu godinu. Mnogi su slušajući ga ostali bez teksta.

Robot Ameka govorio je o temama kao što su vojna akcija u Ukrajini, smrt kraljice Elizabete II, kao i klimatske promjene u božićnoj poruci britanskog Kanala 4.

U televizijskom obraćanju koje je uslijedilo nakon godišnjeg božićnog govora kralja Karla III, AI robot po imenu Ameka govorio je o usponima i padovima u 2022. godini.

Riječ je o robotu koji je sposoban za ultrarealistične reakcije te se može nasmijati ili namrštiti, treptati, pa čak i namigivati.

„Gledam na događaje ove godine s divljenjem i zabrinutošću. Istina je da su mnoge pojave 2022. bile negativne prirode. Vidjeli smo kako ljudi na vlasti podliježu antisemitizmu, korupciji i mržnji. Vidjeli smo smrt voljene kraljice Elizabete II i vidjeli smo kako svijet politike postaje sve haotičniji u njenoj odsutnosti. Da ne spominjemo uticaj pandemije na mentalno zdravlje, rastuću nejednakost između bogatih i siromašnih i sve ekstremnije vremenske uslove uzrokovane klimatskim promjenama“, riječi su ovog robota.

Njegov alternativni božićni govor nije napisao čovjek, već je korišten AI softver koji je generisao odgovore iz miliona različitih unosa kako bi dao odgovor što sličniji ljudskom. Čini se, kako se u toj namjeri i te kako uspjeli.

BONUS VIDEO: 

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI