Čekati da se motor automobila zagrije ili odmah krenuti?

Supported by TNT Grupacijaspot_img

Poznato je da većina automobila teško podnosi zimske uslove vožnje, a to je dodatno otežano nekim našim pogrešnim postupcima.

Kada je napolju hladno, gorivo će mnogo teže ispariti. Auto će to nadoknaditi dodavanjem više goriva toj mešavini vazduha i isparavanja goriva. Poznato je da većina automobila teško podnosi zimske uslove vožnje, a to je dodatno otežano nekim našim pogrešnim postupcima.

Naime, kada su niske temperature, većina ljudi prvo pusti automobil da neko vrijeme radi kako bi ga zagrijali. Međutim, čini se da ovaj postupak čini više štete nego koristi automobilu.

Jedan trkač je objasnio kako motor u praznom hodu na ekstremnoj hladnoći ne samo da troši gorivo, već i krade neke od kritičnih dijelova motora, posebno cilindre i klipove. U normalnim uslovima, motor radi na mješavini vazduha i pare goriva.

Kada ova smješa uđe u cilindar, klip ga komprimira i – vrlo jednostavno – dolazi do sagorijevanja, koje zatim pokreće motor. Ali kada je napolju hladno, gorivo će mnogo teže ispariti. Auto će to nadoknaditi dodavanjem više goriva toj mješavini vazduha i isparenja goriva i tada počinju problemi.

  Instagram će "nagurati" još više reklama u svoju aplikaciju

Suprotno popularnom vjerovanju, puštanje automobila u praznom hodu na hladnom dok se ne zagrije ne produžava vijek motora. Naprotiv, skraćuje ga. Na sreću, ovo se dešava samo kada je gorivo veoma hladno. Ali, čim se zagrije na temperaturu od oko 4 stepena Celzijusa, automobil počinje da troši normalne količine goriva.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI