Hyundai Mufasa debitovao u konceptnom obliku

Ovo je automobil koji je ime dobio po liku iz crtanih filmova, konkretno iz ostvarenja zvanog „The Lion King“.

Ovakav kakvog ga vidimo sada, skoro da je u potpunosti spreman za proizvodnju. Serijska verzija će biti lansirana na aprilskom Salonu automobila u Šangaju, a kinesko tržište će penetrirati sredinom ljeta.

Međutim, zajednički poduhvat Beijing Hyundai je riješio da malo zagrije atmosferu pred prvi javni nastup krosovera, pa je predstavio prototip Hyundai Mufasa Adventure.

Ono što vidimo djeluje baš mačo. Veliki točkovi koji se montiraju na terence, dodatne ploče na krovu, masivni branici s alkama za vuču, nadgradnja s dodatnom rasvjetom… Ako bismo zanemarili sve ove, spektakularne ali i detalje koji služe samo za sajamsko razmetanje, ostao bi nam standardan, serijski krosover. Fotografije te varijante su objavljene u februaru od strane kineskog sertifikacionog tijela.

Mufasa je konstruisana u želji da zamijeni lokalnu, kinesku verziju krosoverskog modela Hyundai ix35, a koji se tamo proizvodi od 2017. godine. Kao takav je pozicioniran između modela ix25 (Creta) i nama znanog Tucsona. Može se konstatovati da je Hyundai na drugim tržištima napustio ovaj segment, ali u Kini on (ix35) i dalje privlači između 130 i 140 hiljada kupaca na godišnjoj osnovi. Zato i treba razumjeti Korejce koji očito ne žele da odstupe iz ove klase četvorotočkaša.

Novi Hyundai Mufasa je 4.475 milimetara dug i nudi razmak između prednje i zadnje osovine od 2.680 mm, što je za pet centimetara više nego što pruža Creta. Izdvaja se posebnim, atipičnim stilom i točkovima koji integrišu naplatke prečnika od 17 ili 18 inča.

Posmatrano s tehničke strane, predmetni krosover je prilično konzervativan, a tvrdnja stoji jer ga pogoni atmosferski dvolitarski benzinac sa 160 konjskih snaga i 193 Nm najvišeg obrtnog momenta. Motor s unutrašnjim sagorijevanjem goriva ima najboljeg druga u šestostepenom automatskom mjenjaču. Trebalo bi reći da je za kasniji trenutak najavljena i promocija hibridnog pogonskog sklopa, a kako april i premijera nisu više tako daleko, nećemo morati ni da čekamo predugo na punu informaciju, prenosi AutoRepublika.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI