Mask: Vještačka inteligencija nevjerovatno napredovala

Milijarder Ilon Mask, suosnivač OpenAI, kompanije koja stoji iza ChatGPT-a, kaže da ChatGPT pokazuje da je vještačka inteligencija nevjerovatno napredovala.
“To je nešto zbog čega bi svi trebalo da budemo zabrinuti. Jedna od najvećih prijetnji budućnosti civilizacije je vještačka inteligencija”, rekao je Mask prisutnima na samitu Svjetske vlade u Dubaiju, ubrzo nakon što je pomenuo razvoj ChatGPT-a, piše CNBC.

Mask je naveo da su mogućnosti vještačke inteligencije velike i da je to pozitivno, ali i da sa napretkom vještačke inteligencije dolazi velika opasnost.

Šef kompanija Tesla, SpaceX-a i Twitter govorio je o vještačkoj inteligenciji nakon što je upitan kako vidi razvoj tehnologije za 10 godina.

Mask je suosnivač OpenAI, američkog startapa koji je razvio ChatGPT – AI alat koji odgovara na pitanja korisnika kao čovjek. ChatGPT je napredni oblik vještačke inteligencije, koji pokreće GPT-3 model velikog jezika. Programiran je da razumije ljudski jezik i generiše odgovore na osnovu ogromne količine podataka.

 

Mask kaže da je ChatGPT ljudima ilustrovao kako je vještačka inteligencija postala napredna.

“AI je napredovao već neko vrijeme, jednostavno nije postojao korisnički interfejs koji je dostupan većini ljudi”, prokomentarisao je milijarder.

“Dok automobili, avioni i lijekovi moraju da se pridržavaju regulatornih bezbjednosnih standarda, vještačka inteligencija još uvijek nema pravila ili propise koji bi držali svoj razvoj pod kontrolom. Mislim da moramo da regulišemo bezbjednost AI. Smatram da je to zapravo veći rizik za društvo od automobila, aviona ili droge. Propisi mogu malo da uspore AI, ali mislim da bi to bilo dobro”, rekao je Mask.

“Vještačka inteligencija mnogo opasnija od nuklearnih bojevih glava”

Mask je dugo upozoravao na opasnosti nesputanog razvoja vještačke inteligencije. Jednom je rekao da je vještačka inteligencija daleko opasnija od nuklearnih bojevih glava.

Njegove riječi danas imaju veću težinu jer uspon ChatGPT-a prijeti da preokrene tržište rada jer može da piše napredno kao čovek. Mask je otišao iz upravnog odbora OpenAI-a 2018. i više nema udio u kompaniji.

“Inicijalno je stvorena kao neprofitna organizacija otvorenog koda. Sada je zatvorena tu je zbog profita. Nemam otvoren udio u OpenAI, niti sam u odboru, niti ga na bilo koji način kontrolišem”, izjavio je Mask.

Mask je rekao da je njegov razlog za uspostavljanje OpenAI bio to što Google nije obraćao dovoljno pažnje na bezbjednost vještačke inteligencije.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI