Najpopularnije web stranice od 1993. godine

Na snimku koji bilježi rast posjeta na web stranicama pokazuje da je na početku najpopularnija bila AOL platforma koja nudi usluge e-pošte na webu. U tom periodu AOL je imao 20 miliona mjesečnih posjeta. Poslije njega najpopularnije bile su stranice Prodigy, Compuserve, Bloomberg te IMDb.

Potom se može vidjeti popularnost Yahooa koji izbija na drugo mjesto već 1994. godine, a treće i četvrto mjesto u periodu do 1997. drže Geocities i Netscape. Do 1998. MSN izbija na drugo mjesto, a Yahooo će do 2000. postati najposjećeniji website s 400 miliona posjeta mjesečno.

Pored toga, poznata stranica za online prodaju eBay se izdvaja na četvrtom mjestu sa 144 miliona posjeta. U tom periodu započinje i „rast“ Googlea koji će 2006. preuzeti prvo mjesto na listi s pet milijardi posjeta. Yahoo 2008. godine ponovo preuzima prvo mjesto s devet milijardi posjeta, a na treće i četvrto mjesto izbijaju Facebook i YouTube.

Do 2012. godine Google će ponovo postati broj jedan, a Facebook i YouTube će premašiti Yahoo po broju posjeta. U periodu do 2015. godine na listi najposjećenijih se pojavljuju i Instagram, Twitter te Wikipedia.

Kao što se može vidjeti do januara 2022. godine, kada ovaj hronološki pregled završava, Google će zadržati prvu poziciju s 80 milijardi posjeta mjesečno. Nakon njega slijedi YouTube s 34 milijarde, Facebook s 22 milijarde, Twitter i Instagram sa šest milijardi.

BONUS VIDEO:


aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI