NIJE POLOŽIO KRAŠ TEST Ovaj auto je dobio 0 zvjezdica na testu sigurnosti

Za razliku od evropskih Euro NCAP testova, gdje je rijetkost da neki auto dobije manje od maksimalnih pet zvjezdica, sa drugih nam tržišta nerijetko stižu mnogo zanimljivije vijesti s katastrofalnim rezultatima.

Najnoviji primjer za to da na svijetu ima i automobila čija je sigurnost, blago rečeno, katastrofalna stiže nam iz Južne Amerike.

Latin NCAP je testirao sigurnost kineskog automobila kojeg su stručnjaci nakon testa proglasili dobrim za okolinu ali opasnim za život.

Riječ je o modelu JAC E10x, malom električnom automobilu kojeg prodaje Sehol, kompanija koju su zajedničkim snagama osnovali Seat i JAC Volkswagen Automotive.

Automobil je na tržište stigao prošle godine, a nakon najnovijeg testa mu samo rijetki prognoziraju dobru budućnost.

Iako ovo nije prvi električni automobil koji je dobio nula zvjezdica u sličnim testovima, ovaj JAC je ostvario, ukupno gledano, daleko najgore ocjene.

Osim što se kabina deformisala prilikom frontalnog naleta na prepreku, automobil nije automatski isključio dovod električne energije nakon sudara što može imati posljedice opasne po život, prenosi „Autostart“.

Isto se dogodilo i prilikom bočnog naleta na vozilo. Baterija je nakon sudara i dalje bila povezana s ostalim sistemima u vozilu iako su indikatori pokazivali da je ugašena.

Da bi stvari bile još lošije prilikom testiranja ESP sistema došlo je do nagle potrošnje guma u toj mjeri da je test morao biti prekinut jer je postojala opasnost od puknuća gume.

Ali i da su gume izdržale to ne bi pomoglo ovom spartanski opremljenom automobilu koji serijski ima samo dva zračna jastuka, dok je ESP dio dodatne opreme.

Ostali sigurnosni sistemi koji su uobičajeni na automobilima koji se prodaju u Evropi u ovom se autu ni ne nude.

Na testu je JAC E10x neke od najgorih ocjena od kada se provode NCAP testovi. Za zaštitu odraslih putnika ostvario je 0 odsto mogućih bodova, rezultat za zaštitu djece straga je 6,34 odsto bodova, a za zaštitu pješaka prilikom naleta na njih ostvario je 20,25 odsto bodova.

Tragičan je i rezultat za sigurnosne sisteme za pomoć u vožnji – 6,98 odsto bodova.

Da se i u Južnoj Americi nude mnogo sigurniji auti dokazuju rezultati druga dva modela koje je Latin NCAP istovremeno testirao.

Kia Sportage ostvarila je tri zvjezdice, a Mitsubishi Outlander maksimalnih 5.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI