Objavljen snimak asteroida koji je projurio pored Zemlje

Asteroid veličine kamiona sa prikolicom napravio je jedan od najbližih prolaza pored planete Zemlje ikada zabilježenih.

Naime, asteroid nazvan 2023 BU preletio je iznad južnog vrha Južne Amerike danas, oko 1.30 sati po srednjeevropskom vremenu, oko 3.540 kilometara iznad Zemljine površine. Ovo rastojanje je bilo unutar orbite globalnih satelita.

Prema NASA-i, nije postojao rizik da asteroid udari u Zemlju.

Da je svemirska stena, za koju se procjenjuje da ima 3,5 do 8,5 metara u prečniku, krenula ka Zemlji, transformisala bi se u vatrenu loptu kada bi ušla u atmosferu i raspala se. Svi preostali ostaci pali bi na zemlju kao mali meteoriti, navodi svemirska agencija, prenosi CNN.

Astronom amater Genadij Borisov uočio je u subotu asteroid iz opservatorije MARGO na Krimu. Borisov je ranije otkrio međuzvezdanu kometu 2I/Borisov 2019.

Centar za male planete, koji prati položaje malih planeta, kometa i svemirskih stijena, takođe je primio nedavne izvještaje o posmatranjima asteroida 2023 BU. Nakon što je registrovano dovoljno posmatranja, centar je objavio otkriće asteroida. Pod okriljem Međunarodne astronomske unije, organizacija je odgovorna za identifikaciju, označavanje i orbitalne podatke za takve nebeske objekte.

Opservatorije širom svijeta su napravile dalja zapažanja nakon objave otkrića u nedjelju, omogućavajući precizno prečišćavanje orbite BU 2023.

Sistem za procjenu opasnosti od udara Scout u NASA-inom Centru za proučavanje objekata blizu Zemlje analizirao je podatke iz Centra za male planete i predvidio da će asteroid promašiti Zemlju.

Centar za proučavanje objekata blizu Zemlje, koji se nalazi u Laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni u Kaliforniji, izračunava putanju svih poznatih asteroida blizu Zemlje kako bi procenio njihov potencijalni uticaj na našu planetu.

– Scout je brzo isključio 2023 BU kao objekat koji bi udario u zemlju, ali uprkos vrlo malom broju zapažanja, ipak je bio u stanju da predvidi da će se asteroid izuzetno približiti Zemlji – rekao je Davide Farnocchia, navigacijski inženjer u JPL-u koji je razvio Scout, u saopštenju.

 

“U stvari, ovo je jedan od najbližih prilazaka poznatog objekta Zemlji ikada zabilježenog.”

Zemljina gravitacija menja putanju asteroida, ali 2023 BU se toliko približio našoj planeti da se njena orbita oko Sunca promijenila nakon susreta.

Prije bliskog prolaska u četvrtak, asteroid je imao kružnu orbitu za koju je trebalo oko 359 dana da se završi oko Sunca. Sada, naučnici procjenjuju da je orbita asteroida izdužena, produžavajući tu jednu orbitu Sunca na 425 dana.

BONUS VIDEO:


aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI