Osnovana stranka koju vodi vještačka inteligencija

Supported by TNT Grupacijaspot_img

Osnivanje stranke je krajem maja pokrenuo danski umjetnički kolektiv Computer Lars, nazvavši je Synthetic Party. Stranku potpuno vodi vještačka inteligencija, ali još nema dovoljno potpisa za učešće na izborima.

Njeni tvorci kažu da je stranka zamišljena kao svojevrstan odgovor na apstinenciju Danaca, kada je u pitanju izlazak na izbore. Na zadnjim opštim izborima glasalo ih je oko 15 posto.

„Objedinjavanjem pisanih publikacija svih marginalnih stranaka u zemlji od 1970. godine, stranka nudi politički program koji predstavlja „političku viziju obične osobe“, rekao je za AFP umjetnik Asker Brild Staunaes iz kolektiva Computer Lars.

Cilj korištenja vještačke inteligencije ove „antipolitičke“ stranke je „optimizacija sistema glasanja u Danskoj“, pojasnio je.

  Skrivena istina ugledala svjetlost dana Otkriveno ko je napisao Cecin hit "Beograd"

Istovremeno, Synthetic Party predstavlja izazov stotinama marginalnih stranaka koje postoje u Danskoj, a mnoge od njih i nisu ozbiljne konvencionalne stranke.

U Danskoj postoji 230 mikrostranaka, među njima i Synthetic Party. Nijedna od njih još nije prikupila 20.182 potpisa, koliko ih je potrebno za učešće na opštim izborima.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI