Ovako izgleda kada se auto zabije u zid pri brzini od 150 km/h

Pri njima je šteta na automobilu vrlo velika, te se mnogi gledajući te snimke zapitaju šta bi se dogodilo s automobilom da u čvrstu prepreku udari s mnogo većom brzinom.

Odgovor na to je ponudio francuski YouTube kanal Vilebrequin u prilično ekstremnom testu u kojem je cilj bio polovni automobil što većom brzinom zabiti u masivnu betonsku prepreku.

Kako bi obavili zahtjevan test morali su iznajmiti pistu zračne ruke te su na nju smjestili čak 72 betonska bloka kako bi napravili zid ukupne težine 86 tona koji bi mogao izdržati nalet automobila velikom brzinom.

Testni automobil bio je stari karavanski BMW serije 5 s dizelskim motorom i pređenih 284.000 kilometara na ploči s instrumentima.

Kako bi test prošao sigurno automobilom su upravljali daljinski pomoću posebnog sistema ugrađenog sam auto i VR naočara.

Cilj je bio zabiti automobil u zid što većom mogućom brzinom.

Planirali su dostići 200 km/h, ali i 150 km/h bilo je dovoljno za spektakularan sudar i još spektakularnije snimke.

Očekivano, prednji dio automobila se prilikom udara u betonsku barijeru spljoštio i (ili) razletio na sitne komade, a od zadnjeg nije ostalo mnogo.

Iako je testni auto bio dosta star pri ovim brzinama ni najnoviji ne bi prošli mnogo bolje.

Ovaj je test možda izgledao zabavno, ali je takođe jako dobar podsjetnik šta se može dogoditi ako pretjerate s brzinom, piše „Autostart“.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI