Ove stvari nikada ne bi trebalo da dijelite putem društvenih mreža

Na stranici indy100 objavljena je lista stvari koje korisnici nikada ne bi trebalo da objavljuju na Fajsbuku i drugim mrežama, a za svaki slučaj bilo bi pametno i pregledati i arhive svojih objava i obrisati sav kompromitujući sadržaj.

Mnogi korisnici društvenih mreža nisu svjesni da samo jedna neoprezna objava ili fotografija može da donese mnogo problema.

Ove stvari nikada nemojte objavljivati na društvenim mrežama:

Fotografije pasoša ili vozačke dozvole – ovi podaci zanimljivi su prevarantima koji bi ih mogli da ih iskoriste za krađu identiteta, razne vrste prevara i slično.

Planiranje godišnjeg – nemojte nikada da objavljujete planove vezane za destinaciju i dane putovanja tokom godišnjih odmora, naročito ne ako imate otvoren profil i vaše objave su dostupne svima jer su takve informacije korisne kriminalcima koji, dok uživate na godišnjem odmoru daleko od kuće, mogu da vam dođu u ‘posjetu’.

Detalji vezani za bankovne račune i kartice – jedan student nedavno je na Timelineu Facebooka prijatelju napisao informacije o broju svog računa u banci kako bi mu mogao da uplati novac koji duguje. Ove informacije, zajedno s dodatnim ličnim informacijama kojih hakeri mogu da se dokopaju, mogu da budu dovoljne da vam kriminalci isprazne račune.

Takođe, treba biti oprezan i s dijeljenjem ovakvih informacija u okviru privatnog dopisivanja jer, ako vam hakeri provale u Facebook ili mail i tamo pronađu podatke o bankovnim karticama i druge lične podatke, mogli biste da imate velike probleme.

Dobitni listići kladionica – nedavno se jedan mladić iz Belog Manastira u Hrvatskoj pohvalio dobitnim listićem iz kladionice, ali dobitak od 1400 kuna nije mogao da podigne jer je neko, prepisavši broj listića i kod, izvršio uplatu na svoj račun. Takođe, jedna je žena iz Australije snimila je selfi s dobitnim listićem koji je uplatila na konjskim trkama. Listić je sadržao i barkod, a jedan njen ‘prijatelj’ je selfi, tj. barkod iskoristio za podizanje dobitka.

Kućna adresa – objava kućne adrese nije toliko opasna kao objavljivanje informacija o pasošu ili bankovnim karticama, ali se stručnjaci svakako pozivaju na oprez jer uvijek postoje načini na neko zolupotrebi ove informacije.

Objave i fotografije djece korisnika – da li želite da svi vide/znaju kako izgledaju vaša djeca? Na internetu vrebaju seksualni predatori i pedofili, pa je fotografije vaših najdražih najbolje dijeliti s porodicom i prijateljima putem poruka, Vibera i sličnih servisa.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI