Ovih 5 signala ukazuju da hitno treba da zamijenite filter goriva

Mali i često zaboravljeni, filteri goriva su kritični dio sistema za dovod goriva u vozilu. Lako je zaboraviti na filtere goriva u automobilu, ali možda ćete požaliti ako to učinite.

Evo šta trebate znati kako biste zaštitili svoj sistem dovoda goriva i održali vožnju besprijekornom. Većina vozila ima dva filtera goriva. Postoji jedan u rezervoaru za gorivo, koji se često naziva cjedilo i jedan u glavnom vodu za gorivo. Filterski materijal je izrađen od plastike ili posebno presvučenog nabranog papira.

Filteri za gorivo dizajnirani su za zadržavanje prljavštine, rđe, kamenca i drugih nečistoća koje ulaze u pumpu za gorivo i motor, bez uticaja na pritisak goriva. Sve strane čestice koje prođu kroz neispravan ili prljav filter goriva mogu dovesti do začepljenja koja prekidaju dovod goriva i oštećuju vaš motor. Ovo je 5 znakova neispravnog filtera goriva.

Loše performanse motora

Pod velikim opterećenjem, začepljeni filter goriva može dovesti do nasumičnog kolebanja motora ili prskanje. To je obično izraženije pri ubrzavanju, posebno uz strmi uspon. Iako možda neće biti simptoma u normalnim uslovima vožnje, začepljeni filter goriva će motoru uskratiti dodatno gorivo potrebno prilikom brzog ubrzavanja.

Teško pokretanje motora

Osim ako nije potpuno blokiran, rijetko će loš filter goriva spriječiti pokretanje motora. Na vozilu u kojem filter za gorivo nikada nije mijenjan, prljavi filtar može uzrokovati nepravilan protok goriva, što se može manifestovati dužim paljenjem nego inače prije pokretanja motora. Proverite svoj korisnički priručnik o intervalima zamjene filtera.

Gašenje tokom vožnje

Motor koji se neprestano gasi tokom vožnje mogao bi vas upozoravati na začepljeni filter goriva. Opet, zavisno o ozbiljnosti začepljenja, vaš se automobil može odmah pokrenuti bez primetnog gubitka snage. Kako se začepljenje pogoršava i isporuka goriva postaje sporadičnija, zaustavljanje postaje pretjerano ili se pogoršava pri ubrzavanju. Vjerovatno je filter potpuno začepljen i vrijeme je za zamenu.

Grub rad u praznom hodu

Začepljeni filter goriva može uzrokovati i teškim radom u leru te mogućim paljenjem „Check engine“ lampice. Kad se ta lampica upali, vrijeme je za odlazak kod majstora.

Kvarovi dijelova sistema goriva

Bučna, oštećena ili neispravna pumpa za gorivo može biti uzrokovana začepljenim filterom za gorivo. Začepljen filter za gorivo sprječava ispravnu količinu goriva da dopre do motora.

Pumpa za gorivo pokušaće da kompenzuje loš filter goriva, stavljajući pretjeran pritisak na motor pumpe za gorivo uzrokujući prerano otkazivanje pumpe. Prljavština koja prođe kroz prljavi filter goriva mogu oštetiti, začepiti ili dovesti do curenja mlaznice za gorivo, što dovodi do svih vrsta problema u vožnji motora.

Zamjena prljavog filtera goriva i servisiranje trebalo imati minimalne troškove. Postoji nekoliko drugih razloga za gubitak snage motora i probleme s vožnjom, ali vrijedi prvo provjeriti stanje filtera goriva. To je jeftino i jednostavno rješenje.

BONUS VIDEO: 

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI