Porše slavi 75. rođendan predstavljanjem koncepta Vision 357

Kompanija Porše ove godine slavi 75. godišnjicu svog postojanja, a tim povodom je pripremila specijalni koncept pod nazivom Vision 357.

Prvi Poršeov model je stigao u junu 1948. godine te je nosio oznaku 356, a novi Vision 357 koncept mu odaje počast. Stajl Porše Team je naporno radio na interpretaciji modela 356 za modernu eru.

„Koncept je pokušaj kombinovanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti s koherentnošću“, izjavio je Michael Mauer, potpredsjednik odjela Stajl Porše. Koncept 357 je usvojio proporcije originala, ali uz dodavanje detalja stila koji su okrenuti prema budućnosti.

Jedna od najuočljivijih karakteristika koncepta je njegova „uglađenost“. Ručki na vratima nema jer su ih dizajneri „sakrili“ u stražnje bočno staklo. Kamere zamjenjuju tradicionalne bočne retrovizore, a prednja i stražnja svjetla su smještena iza preforacija na panelima karoserije. Treće svjetlo kočnice je u stražnjoj maski, što također podsjeća na originalni 356.

Prvi primjerci modela 356 su imali podijeljeno vjetrobransko staklo, što nije slučaj kod koncepta, ali se Porsche „poigrao“ sa staklom te ga „omotao“ oko crnih A stubova kako bi ujedinio tri elementa prozora u jedan i tako kreirao izgled vizira kacige. Koncept je dobio 20-inčni set magnezijskih felgi s „naprednim aerodinamičnim“ karbonskim poklopcima.

Karoserija je lakirana u dvije boje, Ice metalik siva dominira, dok Grivola metalik siva naglašava prednji branik.

Velike naljepnice s brojem 75 krase vrata i haubu, dok su suptilne 357 oznake na prednjim branicima i stražnjoj maski. Porše je čak označio i usisnike na zadnjim bočnim prozorima s naljepnicama „Air“ i strelicama koje pokazuju na usisnike.

Nazad su dva završetka izduvnih cijevi od titanija, koje imaju plavkasti izgled i keramičku unutrašnjost.

Vision 357 je fokusiran na stil, tako da je pogonski sklop u drugom planu. Međutim, Porše ga je razvio na platfomi modela 718 Cayman GT4 RS, tako da je riječ o 4,0-litarskom 6-cilindričnom motoru koji „teoretski“ razvija 493 KS.

Javnost će imati priliku vidjeti koncept na specijalnoj izložbi u Berlinu kojom se proslavlja 75. rođendan Poršeovih sportskih automobila. Bit će otvorena 27. januara te će trajati do sredine februara, ali Porše planira predstaviti koncept i na drugim međunarodnim događajima tokom godine.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI