Prije odlaska na zimovanje provjerite dobro vaš automobil

Tečnost za hlađenje

Bez obzira da li ste nedavno provjeravali ovu stavku, uradite to ponovo. Potrebno vam je samo nekoliko minuta, a najvažnije je da temperatura tečnosti za hlađenje bude niža od one kojoj će vaš automobil biti izložen.

Tečnost za stakla

Prije nego što izaberete tečnost za stakla, obavezno provjerite da li na etiketi piše da je otporna na niske temperature. Sada se mnogo više koristi i nije na odmet obezbijediti i jednu rezervnu bocu. Uvjerite se da je sistem za pranje vetrobranskog i zadnjeg stakla ispravan.

Brisači

Tokom kiše, susnežice ili snega, brisači mogu da rade neprekidno. Zato je od velike važnosti da provjerite da li su metlice brisača ispravne. Primijenite jednostavan test: polijte stakla vodom, obrišite brisačima i pogledajte da li su ostale mrlje. Ukoliko primjetite da bi vam nastale fleke remetile vožnju, treba da promijenite metlice.

Ventilacioni sistem

Ispravan ventilator ne znači i ispravan sistem. Umjesto zamagljenog vozila, brisanja krpom i sumnje da ventilacioni sistem može da otkaže, idite kod majstora. Zimski uslovi zahtjevaju da uvijek bude uključen, jer će se u suprotnom vozilo zamagliti za dva minuta!

Kočnice

Preventivna provjera je najbolji način da obezbedite sigurnu vožnju. Ukoliko čujete da kočnice škripe ili primjetite da je papučica labava, onda ste sigurni da mehaničar mora da provjeri ispravnost. Kvalitetne kočnice su neophodne u svim uslovima vožnje, bilo da su zimski ili ljetnji.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI