ŠIK, SIGURAN I SPORTSKI Mercedes-Benz 190 slavi 40. rođendan

Mercedes-Benz 190 i 190 E serije W 201 su postavili nove standarde u segmentu tržišta. Danas, čak i nakon četiri decenije, dizajn kompaktne limuzine izgleda moderno, a predstavljena tehnologija čini temelje.

Početni model marke, od milja nazvan “Baby-Benz”, još uvijek je dio ulične scene kao popularan, udoban i pouzdan klasik. Nakon početka s dva tipa benzinskih motora, asortiman motora se neprestano proširivao.

Već 1983. se pojavljuje dizelska varijanta, 190 D. Sportski “šesnaestoventilski” 190 E 2.3-16 i njegovi nasljednici su bili uspješni u prodaji i motosportu od 1984. nadalje. Posebno u njemačkom šampionatu touring automobila (DTM) osvajaju trke i titule.

Modeli 190 i 190 E imaju četvorocilindrični M 102 motor od 1997 cc. Motor se u modifikovanom obliku koristi u Mercedes-Benzu 200 iz serije modela 123 od 1980. godine. Kako bi jasno pozicionirao kompaktnu klasu, marka bira manji broj 190 za nove modele.

Kada Mercedes-Benz predstavlja nasljednika serije modela 202 u maju 1993., dobio je ime koje odgovara novoj, sada već dobro poznatoj nomenklaturi – C-klasa.

Uspjeh Mercedes-Benza u ispunjavanju ovih zahtjeva postaje jasan kada je predstavljen dilerima i njegovim ugovornim partnerima 8. decembra 1982. kompaktna limuzina kojom se lako rukuje donosi užitak u vožnji, položaj sjedenja vozača i suvozača jednako je dobar kao i u većim Mercedes-Benz vozilima, a držanje puta, udobnost vožnje, kvalitet, pouzdanost i trajnost ne opadaju.

O realizaciji projekta je odlučeno 19. oktobra 1978. U to vrijeme upravni odbor kompanije odlučuje da će 190 biti manji, lakši i ekonomičniji od popularne serije 123 srednje klase.

Za razliku od tog modela, navedene su sljedeće dimenzije: ukupna dužina 4420 milimetara, širina 1678 milimetara, visina 1383 milimetra.

W 201 je krenuo u serijsku proizvodnju u Sindelfingenu prije nego što je počela proizvodnja i u fabrici Mercedes-Benz u Bremenu, koja je nastala iz fabrike Borgward 1978.

Na tom mjestu, Nordwerk Im Holter Feld je izgrađen posebno za seriju modela 201, koja se u to vreme smatra najsavremenijim pogonom za proizvodnju vozila na svijetu.

Po prvi put u industriji, na primjer, osovine se postavljaju automatski. Bivši Daimler-Benz AG ulaže oko 1,4 milijarde DM u novu fabriku – najveću pojedinačnu investiciju u istoriji kompanije do tog datuma.

Proizvodnja počinje u septembru 1982. u hali 7 s dijelovima karoserije u bijeloj boji, koji se prethodno isporučuju u fabriku za sklapanje u Sindelfingenu.

Veliki uspjeh kompaktne klase obezbjeđuje kontinuirano proširenje kapaciteta i radnih mjesta u fabrici u Bremenu. Ukupno je oko 1 milion 190-ica napravljeno u gradu na rijeci Weser do avgusta 1993. Do danas, Bremen je vodeća svjetska fabrika za C-klasu.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI