VOZAČI OBRATITE PAŽNJU Evo šta se dešava sa kočnicama zimi kada se automobil dugo ne vozi

Nakon samo nekoliko sati stajanja u vlažnom okruženju (pogotovo u zimskim mjesecima kad su kočnice izložene ostacima soli na kolovozu), na njihovim površinama počeće da se stvara fini sloj rđe.

Naravno, što duže automobil stoji, to postaje sve gore, naročito na loše dreniranim površinama za parkiranje, koje nisu suve. Korozija će se širiti, a smanjiće se i efikasnost kočnica.

Kada izlazite automobilom na ulicu prvi put nakon nekoliko dana ili nedjelja, nekoliko puta lagano pritisnete i otpustite papučicu kočnice prije nego što krenete.

Kada krenete, učinite isto, lagano sitisnite kočnicu, a pritom pazite da ne ugrožavate nikoga u saobraćaju, posebno one koje voze iza vas. Tako ćete ukloniti površinsku rđu sa komponenti kočnica, odnosno spriječiti pad njihovih performansi kada vam budu neophodne tokom vožnje, prenosi B92.

Takođe, poslušajte zvuk kočenja – ukoliko bude škripanja i cvilenja i nakon što ste nekoliko puta pritisnuli kočnicu, ne bi bilo loše da vam stručnjak provjeri kočnice.

Preporučuje se i da prije dužeg stajanja, u vožnji, na nekoj suvoj podlozi takođe lagano stisnete kočnice kako bi ih očistili od prljavštine.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI