Vozite na rezervi? Nije baš “zdravo” za vozilo, a evo i izbog čega

Mnogi od nas taktiziraju sa punjenjem goriva, čeka se posljednji trenutak, a često se ide i dalje od toga, vozi se na rezervi, sa uključenom lampicom, gotovo do posljednje kapi goriva. Koliko to šteti automobilu?

Mnogo se pisalo o ovoj temi, a evo šta kažu stručnjaci.

– Apsolutno bi trebalo da izbjegavate vožnju sa rezervoarom koji je gotovo prazan. To može da dovede do skupih oštećenja sistema za ubrizgavanja goriva – upozorava Hans-Ulrih Sander, stručnjak za motorna vozila u njemačkoj organizaciji TÜV.

OTKLJUČAJTE AUTOMOBIL BEZ PROBLEMA Provjereni trik pomoću kojeg vam se vrata vašeg mezimca nikada neće zaključati

Kod starijih vozila, rad s minimalnom količinom goriva i gašenje motora zbog iscrpljivanja i posljednje kapi goriva često je rezultirao oštećenjem sistema goriva.

– Kvar na pumpi za gorivo nije bio neuobičajan – objašnjava stručnjak za vozila Torsten Hese iz TÜV-a.

Gašenje motora zbog manjka goriva moglo je rezultirati čak i kvarom motora.

Kod starijih dizelaša sa mehaničkim ubrizgavanjem, vožnja na rezervi relativno je bezbolna. Kod ovih motora postoji ručno odzračivanje putem ručne pumpe u motornom prostoru.

Savremeni motori više nisu toliko ranjivi nakon što se rezervoar isprazni, tvrde proizvođači. Ipak, stručnjaci savjetuju da se rezerva ne potroši u potpunosti.

Uprkos korištenju filtera za gorivo, čestice prljavštine koje se talože u gorivu mogu biti usisane kada se iscrpe posljednje zalihe iz rezervoara.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI